Dognecea este o comună în județul Caraș-Severin, Banat, România.
Se poate ajunge aici fie din Reșița, pe drumul care duce spre Oravița, iar după 4-5 km, dupa ce s-a ajuns pe culmea unui deal, se face o ramificație la dreapta, drumul nefiind asfaltat, dar este accesibil fiind de piatră și serpuind mai întâi pe coamele dealurilor iar apoi prin pădure.
Distanța din Reșița este de aproximativ 23 km, iarna parcurgându-se în cam 45-60 de minute. Drumul se bifurcă la aproximativ 7 km de Dognecea, la punctul „Crucea de Fier”, unul dintre drumuri luând-o la stânga spre Dognecea iar celălalt la dreapta spre Ocna de Fier și Bocșa.
Dinspre Bocșa prin Ocna de Fier este al doilea drum de acces spre Dognecea, folosit mai ales vara, sau chiar și iarna de către cunoscători sau de către cei care nu vor să ocolească, mergând prin Reșița.
Drumul este mai îngust, mai abrupt și iarna mai ales nu permite trecerea a două mașini una pe lângă cealaltă. Este de preferat iarna a se circula pe acest drum mai ales cu lanțuri la roți.
Punctul Crucea de Fier este cel mai înalt punct, de aici coborându-se fie spre Dognecea fie spre Bocșa. Din păcate în comuna Docnecea nu mai există nici un fel de industrie, multe case fiind cumpărate de timișoreni.
Climatul este deosebit, comparându-se după unele studii făcute de o delegație din Gemania,Format:Fe ca număr de ioni negativi, cu cel din stațiunea Băile Herculane. Barajul lacului din comună este de pe vremea împărătesei Maria Tereza.
Sunt două lacuri unul mai mare, chiar lângă drumul de acces, iar cel de al doilea, ascuns între dealuri, dar nu prea departe. Exista două telefoane publice in comuna, telefoanele mobile avand semnal doar in reteaua Cosmote.Exista complexul Colt de Rai la lacul mare unde turistii se pot caza.