Proiect Finantat de Uniunea Europeana - Logo Guvernul Romaniei - Logo Grupul de Actiune Locala - Caras Timis Leadr - Logo Afir - Logo
Inapoi

Comuna Victor Vlad DelamarinaAdresa UAT: Str. Principală, Nr. 127
primariavvdelamarina.ro
Comuna Victor Vlad Delamarina este situata in partea estica a judetului Timis, la granita cu judetul Caras Severin, la o distanta de 62 de km de Timisoara si la 5 km de municipiul Lugoj.

Comuna Victor Vlad Delamarina facea parte in anul 1890 din Comitatul Caras Severin, districtul Lugoj, ca resedinta de comuna cu 616 locuitori.

Localitatea isi deapana firul existentei din timputi stravechi. Prima atestare documentara dateaza de la 1717, sub denumirea de Satu Mic, dupa numele unei persoane de sex feminin Mica, care, la un moment dat a stramutat satul de pe vatra veche aflata pe un loc inundabil. Aceasta a cedat o perte din terenul pe care il detinea pentru a reaseza localitatea.

Cu ocazia reorganizarii teritoriale din 1968, localitatea primeste numele de Victor Vlad Delamarina, in memoria primului poet dialectal al Romaniei, nascut aici in 1870, trecut la cele vesnice mult prea devreme la doar 27 ani. In semn de recunostiinta si pretuire, in anul 2009 a fost inaugurat un punct muzeistic inscriind comuna pe harta manifestarilor culturale legate de Festivalul poeziei in grai.

Dezvoltarea comunei este strans legata de exploatarea miniera de suprafata din localitatea Visag, ale carei urme se mai pot zari si azi.
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor/utilizatorilor care au initiat pagina web. Contributia Uniunii Europene prin Programul LEADER. Pentru informatii despre alte Programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Toate informatiile, privind Programele LEADER, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.
Vizualizari: 76219
Versiune: 1.02rc 09.09.2021 - INFOGHID