Proiect Finantat de Uniunea Europeana - Logo Guvernul Romaniei - Logo Grupul de Actiune Locala - Caras Timis Leadr - Logo Afir - Logo
Inapoi

Comuna GăvojdiaAdresa UAT: Sat. Gavojdia Nr. 295
comunagavojdia.ro
Gavojdia este o comună în județul Timiș, Banat, România, formată din satele Gavojdia, Jena, Lugojel și Sălbăgel.

Se situează în partea de sud-est a județului Timiș, în câmpia Lugojului, la confluența râului Spaia cu râul Timiș. Este străbătută de drumul național DN6 (E70) și se află la o distanță de 71,6 km de municipiul Timișoara și de 11,6 km de municipiul Lugoj, orașul cel mai apropiat. Are stație de cale ferată la linia Caransebeș - Lugoj - Timișoara.

Prima atestare documentară a satului Gavojdia datează din 1363.

Gavojdia în Harta Iosefină a Banatului, 1769-72Banat Josephinische Landaufnahme pg095.jpg Primele știri despre existența localității le avem din prima jumătate a secolului al XV-lea in anul 1447, când guvernatorul Ioan de Hunedoara donează jumătate parte a bunurilor din Gavojdia de Jos si de Sus, din districtul Lugoj, lui Dan si Vlad Temesely, cealaltă parte fiind în posesia lui Petru si Ioan, fii defunctului Denes.

În unele documente ungurești Gavojdia apare sub denumirea de Cuvejdul de Jos si de Sus, între anii 1514 – 1516 apare cu numele de Gavojdioara. Are în administrare localitățile: Lugojel, Jena, Sălbăgel și centrul– Gavojdia.

Comuna Gavojdia, cu satul Gavojdia ca resedință a comunei, se află așezată în partea de sud – est a judetului Timiș și face hotar cu judetul Caraș-Severin, fiind la distanța de 12 km. de municipiul Lugoj, dealungul șoselei si căii ferate Timisoara – Bucuresti. Ca asezare pe glob se afla pe urmatoarele coordonate : meridianul 22 grade longitudine estica si paralela 45,7 grade ca latitudine nordica.

La poalele acestor dealuri, la mică distanță se află valea râului Timiș, cu lunca sa lată de cca. 1 – 2 km. Până la localitatea Gavojdia vatra satului are o altitudine de 20 – 30 m. în formă vălurată de deal cu denumirile locale de: dealul de lângă Caragea, dealul de lângă Buca, dealul de lângă Vasii, Blidariu si dealul de la Trându.

Comuna are o cultură și tradiție însemnate, care înglobează obiceiuri din timpuri foarte îndepărtate. Acestea sunt puse în practică în special cu ocazia marilor sărbători creștine.

La muzeul „Banatul” există chiar un coif vechi de 2000 de ani, iar cele câteva monumente istorice sunt o altă mărturie a valorii culturale locale.

Populația manifestă deschidere spre ideea de agroturism, fiind dornici să-și prezinte localitatea celor interesați să o cunoască.

În 4 februarie 1536, are loc procesul dintre nobilul Andrei de Bizere și locuitorii Lugojului, pentru stăpânirea asupra satului Găvojdia și împrejurimi. Acest proces a continuat și în anii următori, din moment ce în 1657, nu era încă delimitat hotarul dintre cele două așezări.
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea si coerenta acestor informatii apartine persoanelor/utilizatorilor care au initiat pagina web. Contributia Uniunii Europene prin Programul LEADER. Pentru informatii despre alte Programe desfasurate sub egida Uniunii Europene in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, puteti sa vizitati pagina de internet a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Toate informatiile, privind Programele LEADER, furnizate in aceasta pagina sunt distribuite GRATUIT si nu sunt destinate comercializarii.
Vizualizari: 28115
Versiune: 1.02rc 09.09.2021 - INFOGHID